torsdag 30 december 2010

Kursreflektion: Fusk och plagiat

Som lärare är det aldrig roligt att misstänka att en elevs arbete är ett plagiat. Idag går alla skriftliga inlämningar via Urkund och med detta verktyg är det lättare att upptäcka fusk. Men lika sorgligt som tidigare. Jag har ingen personlig erfarenhet av elevarbete som "larmat" i Urkund. Om detta skulle hända skulla jag självklart prata med eleven och troligtvis ge henne/honom en andra chans. Jag skulle definitivt ta upp fusk och plagiering i samtliga grupper vid lämpligt tillfälle.

Jag tror att jag skulle behöva diskutera fusk och plagiat mer med mina elever. Vad det är och vad det innebär. Jag tror också att jag oftare borde visa och låta mina elever öva sig i att referera och källhänvisa. Dessutom behöver jag bli bättre på att utforma uppgifter som omöjliggör fusk och som uppmuntrar elever att producera eget material.  Om detta talar Jude Carrol, internationell expert i ämnet, i följande korta film:





Tidningen i skolan ger goda råd i artikeln Fusk, kopiering och plagiat där frågan om det går att presentera uppgifter på ett sådant sätt att eleverna känner sig inspirerade att lära mer om ämnet.

Jag tror det är bra och viktigt att inte lämna eleverna alltför mycket på egen hand då de arbetar med individuella uppgifter av olika slag. Att låta elever lämna in frågeställning (om denna inte är given), disposition, källor som eleven planerar att använda, samtala med läraren under hela processen, lämna in första utkast, andra utkaste etc., är en arbetsgång där läraren får inblick i elevens arbete under hela processen och som därmed förhindrar fusk.

Hur gör ni?

onsdag 29 december 2010

Introduktionsfilm OER av Alastair Creelman

Här är en länk till en bra och lättförståelig introduktionsfilm till vad OER är. Gjord av Alastai Creelman vid Linnéuniversitetet.

http://hik.emea.acrobat.com/p39452608/?launcher=false&fcsContent=true&pbMode=normal

tisdag 28 december 2010

Kursreflektion - OER/Öppna lärresurser

Nu har jag arbetat med detta oerhört spännande och intresanta kursmoment under många, många timmar. Förvirrad. Stressad. Det är så stort! Det är så mycket att sätta sig in i! Det finns så mycket! Var ska jag börja? Med vad?

Inlämningsuppgift 2b är skriven och skickad. Gissa vilket ämne jag valde att behandla...

lördag 18 december 2010

Kursreflektion - interaktiva tavlor

På min skola finns ett fåtal Smarboards. Tyvärr finns det ingen i mitt klassrum. Ska fråga min rektor om möjligheten att köpa in en.

Jag ser endast fördelar med Smartboard. Jag tycker om att det går att flyta runt på exempelvis ord, och har testat detta i språkundervisning. Att arbeta i Smartboard när man går igenom ordfäljd och meningsbyggnad är toppen, och eleverna tycker det blir roligare. I den här filmen ser man en del av Smartboards finesser:




Smartboard är den enda interaktiva tavlan jag har erfarenhet. Är det någon som har erfarenhet av flera och kanske kan göra en kort jämförelse?

Podcast-arbetet fortgår...

Ikväll har jag bekantat mig med Audicity på Multimediabyrån. Jag har ögnat igenom mitt manus och gjort en första inspelning.

Vad långt det blev? Drygt nio minuter! Måste korta ned, stryka allt onödigt. Lyssnar på mig själv och funderar: Är jag babblig? Är min röst jobbig att lyssna på? Hur är min intontaion...egentligen?

Jag tycker det är roligt, men svårt, att "publicera" mig själv. I synnerhet i bild och tal. Fortsätter imorgon. Behöver musik också. Kanske, kanske blir det publicering på söndag.

onsdag 15 december 2010

Arbetar med min Pod-cast

Har ikväll börjat jobba med manus till min Pod-cast. Under tiden som jag suttit och skissat på mitt manus har tanken att kanske kunna använda detta till min uppgift  för PIM 3. I min Pod-cast har jag tänkt att prata om och neskriva vad som har hänt under de (endast) åtta år som jag tjänstgjort som lärare. Jag har varit på samma skola och där har jag upplevt hur skilan gått från blackboard till whiteboard, och från whiteboard till smartboard. OH-apparaterna, som så flitigt användes under mina första år, syns idag knappt till utan har ersatts av projektorer som möjliggjort snygga presentationer och direktkopplingen till den bärbara datorn så gott som alla lärare på min skola idag har.

Jag har en idée om att jag skulle kunna fotografera såväl äldre, gammalmodiga verktyg och redskap som nyare, moderna och använda dessa i PIM-examinationen. I Podden vill jag också berätta om hur kursen LC100N förändrat min syn på undervisning och mitt arbetssätt och det skulle ju också passa bra i PIM-examinationen. Kanske berätta om kursen, visa mina elevers blogg, foton på dem då de sitter och skriver...
Jaa, det skulle kanske gå att slå två flugor i en smäll här...

måndag 13 december 2010

Kursreflektion - Spel som verktyg för kommunikation och lärande

De senaste dagarna har jag ägnat åt att spela WoW och en hel del funderande över datorspel i och utanför undervisningen.

Jag börjar med att kort reflektera över de timmar jag ägnade mig åt att själv spela WoW. Jag hade behövt betydligt mer tid för att riktigt förstå vad jag skulle göra, hur jag skulle göra det och varför. Helst hade jag velat haft någon med erfarenhetvid min sida som snabbt kunnat förklara vad som hände framför mig på skärmen. Spelet var snyggt och jag kan förstå att man vill "mer" när man völ börjat. Personligen har jag inte den tiden. Inte nu, i alla fall. Kanske gör jag ett studiebesök hos någon av mina spelande elever.

Under mina år som gymnasielärare har jag kommit i kontakt med många WoW-spelande elever. Jag upplever inte att de elever som spelar mycket dataspel (WoW) är bättre på exempelvis engelska eller har bättre strategiska förmågor än andra elever, eller att de är bättre på att samarbeta.  Tyvärr är dessa elever tröttare än andra icke-spelande elever och har därför svårigheter att hänga med i skolan. De presterar alltså sämre. I ett fall hade jag en elev där skolan misstänkte läs- och skrivsvårigheter samt koncentrationssvårigheter. Efter utredning visade det sig att eleven led av långvarig sömnbrist med följden att eleven hade svårt att koncentrera sig i skolan. Man kan ju själv testa att sova tre timmar/natt under ett par veckor och se hur detta påverkar koncentration och inlärning...

Jag har även haft ett par fall där spelandet utvecklats till missbruk och där elever fått behandling för detta. Ingen lätt situation för någon av de inblandade.

För att förstå tjusningen många ungdomar ser i WoW kam man titta på följande dokumentär där Sebastian Pesic, som har varit proffs i just WoW, berättar om sina erfarenheter av WoW.


Dokumentärfilm om Warcraftspelaren 4K FuRy from Margareta Hellstrom on Vimeo.

Ett exempel på hur man kan använda spel och virtuella världar i undervisningen ser man i följande film, där mellanstadieläraren Tim Rylands använder "Myst" för att utveckla sina elevers skrivande. Fantastiska formuleringar och beskrivningar barnen gör!





 Jag tror att det krävs ett personligt intresse av datorspel om man ska använda det i undervisningen. Jag är inte ointresserad men har för lite kunskap och erfarenhet, och kan dessutom inte riktigt se hur jag skulle kunna använda det i mina ämnen engelska och svenska. Däremot om man integrerar mina ämnen med något annat, tex samhällsvetenskap eller geografi, så kan jag tänka mig att det skulle kunna afungera väl. Vore mycket intressant om någon har erfarenheter att dela med sig av!?

fredag 10 december 2010

Ännu ett iPhone-inlägg

Ikväll tittar jag på Nobelfesten.
Skickat från min iPhone

torsdag 9 december 2010

Ojdå - jag HAR visst mobilbloggat!

Upptäckte just att mitt inlägg från mobilen gick fram! Jag fick felmeddelande och brydde mig därför inte om att titta på bloggen. Ska testa att mobilblogga igen, men det får bli imorgon. Nu ska min för tillfället kvällspigga treåring och jag läsa Jul i Bullerbyn.

onsdag 8 december 2010

Kursreflektion - Mobilen

Jag har nyligen införskaffat en iPhone och med denna har jag för avsikt att mejla, meddela, blogga, googla, fota, filma, publicera... Dessvärre har jag inte kommit tillrätta med det tekniska ännu och kan därför inte blogga från mobilen. Får återkomma med inlägg från mobilen när jag löst detta. Har däremot laddat upp bilder och fört över filmer till youtube med den.

Att använda mobilen i undervisningen är något som lockar mig. Mina elever - killa på Elprogrammet - släpper inte gärna greppet om mobilen och detta vill ta tillvara i min undervisning! Kamske kan Mobilestudy
vara något att testa? Mobilestudy är ett gratisverktyg för bla test som kan skickas till mobilen. Jag har testat!
Gjorde en glosövning med flervalsalternativ. Försökte SMS:a testet till mig själv, men... Min iPhone säger att Safari inte kan hämta filen.

Andra användningsområden där jag tror att mobiltelefoner skulle kunna fungera är digitala redovsiningar, film och foto och bloggar. De flesta elever har mobiler med vilka de kan fota och filma. Möjliga projekt skulle vara att filma trailer till en bok de läst, redovisa med hjälp av egna bilder/foton, dokumentera APU, dokumentera författarbesök.

Är det någon som har använt mobilen till något annat? I ämnena svenska och engelska?

En skola som använder mobilen i undervisningen är Smedingeskolan i Kungsbacka. I GP kan man läsa en artikel om denna succé!

Har man en iPhone som jag har (grrr) kan man gå med i delas grupp iPhone pedagogik.

Titta jag bloggar - från min iPhone

Nu tror jag att jag äntligen kommit igång med att mobilnlogga. Tack kära elever som hjälper mig i vått och torrt!
Skickat från min iPhone

måndag 6 december 2010

Min iPhone gör mig tokig

Jag har nyligen införskaffat mig en iPhone och försöker nu begripa den här smarta apparaten. Håller på att bli tokig!! Försöker ställa in e-mailkonto och det går bara inte! Grr...
Hade tänkt prova på att blogga från mobilen ikväll, men eftersom min operatör (telenor) tydligen inte fungerar då, måste jag maila inläggen. Morr.

Dessutom har barnen vattenkoppor och är samtidigt vrålförkylda så jag hinner liksom inte med sånt här trassel. Jaha, nu blev jag helt plötsligt privat i min kursblogg också...

Går och lägger mig.

lördag 4 december 2010

Jokulsarlon Panorama


Testar Wikimedia commons idag. Har lite problem...

Panorama of the Jökulsárlón glacial lake in Iceland


Dagens bild från Wikimedia commons: By Ira Goldstein (Own work) [CC-BY-SA-3.0 (www.creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

onsdag 1 december 2010

Kursreflektion - Digitala presentationer

Momentet Digitala presentationer har jag sett fram emot. Eftersom jag fick bärbar dator och mitt hemklassrum utrustades med projektor den här terminen har jag börjat använda mig av digitala presentationer i allt större utträckning. Det är Power point som gäller och det ska erkännas, de är ofa mer ett stöd för min undervisning än ett stöd för elevernas lärande. Oops.  Och i min första Ppt flög det bosktäver hit och dit och ord och meningar kom farande från alla möjliga håll ackompanjerade av swisch- och swoshljud. Ja,ja. Man får väl ta ut svängarna och överdriva när man är gröngöling, eller?

Till det här momentets övningsuppgift valde jag verktyget Prezi som var nytt för mig. Jag tyckte det var relativt enkelt att förstå och kunde ganska snabbt få ihop en första presentation. Här kan du se resultatet av min Prezi

Om man vill få fler tips och idéer kring digitala presentationer så har Multimediabyrån en del övningar som kan vara användbara.

Och vill man se ett verkligt ppt-proffs ska du kolla in Hans Rosling i den här filmen. Jag skulle bara titta i någon minut, men blev så fascinerad att jag såg hela filmen!



Skickligt gjord presentation, eller hur?

Digital presentation i Prezi

Har arbetat med ett för mig helt nytt verktyg idag - Prezi. Jag tycket det var kul, inte särskilt svårt, men det här med att hitta bra bilder är svårt.Jag hade gärna haft fler. Och copyright hit och dit. Kanske hade det varit bra att ha gjort det kursmomentet först?
Hursomhelst, min presntation i Prezi handlar om att Cykelpendla - varför då? Jo, det är praktiskt, snabbt, ekonomiskt, miljövänligt, hälsosamt och KUL. Presentationen går ut på att övertyga åskådaren om att låta bilen stå och istället ta cykeln till jobbet. Jag går sedan igenom argument som talar för ett användande av cykeln som transportmedel i vardagen. Hade, som sagt, velat ha fler bilder. Får arbeta vidare med detta.

http://prezi.com/presentation/anna-karin.johansson@skara.se/wljg212/

För att vara första gången jag gör en prezi-presentation är jag väl sådär nöjd. Öva, öva, öva.

lördag 27 november 2010

Kursreflektion - Virtuella världar, uppgift 2

Till det här kursmomentet valde jag att göra uppgift 2, vilken bestod av att se fyra filmer om olika miljöer uppbyggda i virtuella världar. Den film som jag fastnade för hade tydligast pedagogiskt syfte och var en film om Science Learning. Filmen visar bla hur man kan "gå in" i en cell och titta runt. Ta en titt!





Jag är svensk- och engelsklärare och därför nyfiken på

Kursreflektion - Symbaloo

Jag tycker det är svårt att hålla reda på papper, material, stenciler, och numera länkar, intressanta web-artiklar, bra lärresurser på nätet, alla bloggar jag läser, bra YouTubeklipp osv. Jag har ingen tidigare erfarenhet av PLE och blir imponerad av SymbalooEDU- har öppnat eget konto - och det sätt man kan skapa ordning och översikt. I filmen som följer beskriver en flicka i åk 7, i USA, hur hon organsierat sin Symbaloo:






Jag skulle kunna tänka mig att testa Symbaloo i en SvB-kurs. För de elever som vill. Finns det någon som har testat, redan?

Kursreflektion - PLE

De flesta kursmoment ger mig Aha-upplevelser. Momentet om PLE - Personliga lärmiljöer, ger mig extra starka Aha-upplevelser. En och en annan Oops-upplevelse också... Jag har exempelvis inte riktigt fattat/begripit/insett värdet av informellt lärande, jag har förbannat mobiltelefonerna, jag har varit "rädd" för det "kaos" som blir om man "släpper" elever "fria" och låter dem jobba "på egen hand" (kanske hemifrån, hemska tanke!). För det vet man ju hur det går...  Med denna kurs i ryggen vågar (säger kanske en del om klimatet på min skola...) jag numera pröva nya metoder och tillvägagångssätt. Med bloggar har undervisningen definitivt blivit mer individuell på så vis att jag dagligen möter, ser och bekräftar varje enskild elev genom att mejla, chatta, kommentera bloggar, sms:a. Jag har blivit mycket mer av en coach för eleverna och jag tror de uppskattar detta nya sätt att arbeta på. Jag som coach/lärare är mycket mer tillgänglig nu än tidigare och jag tror och hoppas att eleverna upplever detsamma samt att FB och bloggen gör kunskappen betydligt mer tillgänglig. Kanske blir det i framtiden så som Graham Attwell på  Pontydysgu beskriver i följande film:











Ambjörn Naeve är inne på samma spår och det han säger om hur vi i framtiden kommer att se mindre av knowledge push och mer av knowledge pull tycker jag är så vackert. Se och hör själva:





Tänk att ha utbildning på alla nivåer tillgängliga för alla!

Jag på YouTube

Hmmm.... Blev väl sådär och kändes sådär. Behöver öva mer och på så sätt bli mer van vid att spela in mig själv.




fredag 19 november 2010

Kursreflektion -Bilda lärplattform

Har ikväll bekantat mig med Bilda lärplattform. Försökte mig på att göra en enkät, Jag och min dator, men lyckades inte få till antal svarsalternativ, så resultatet blev inte särskilt lyckat. Klickade runt på diskussionsforumet och skrev ett bidrag där.

Eftersom jag inte har någon erfarenhet alls utav lärplattformar, förutom skolans "hemsnickrade", har jag inget att jämföra med. Jämför jag Bilda med skolans så är ju Bilda helt klart mer tilltalande. Den är snyggar, lättare att överblicka och har betydligt fler användarområden. Även om jag misslyckades med min enkät tycker jag ändå att det verkar relativt enkelt att skapa tex test och enkäter i Bilda. Skulle mycket gärna använda Bilda i mitt arbete.

torsdag 18 november 2010

Artikel om Facebook i undervisningen

Jag har tidigare skrivit om att jag använder Facebook i undervisningen. Här finns en artikel om en lärare på Handels i Göteborg som använder sig av FB på sina kurser. Intressant!

Kursreflektion - Lärplattformar

Mitt första möte med en Lärplattform skedde i augusti då jag var åter i tjänst efter flera års föräldraledighet.

Min skola har en egen Lärplattform, Katedralwebben. På Katwebben (som vi kallar den) lägger lärare ut sina kurser, eleverna anmäler sig (åtminstone de flesta), det finns möjlighet att delge kursinnehåll, lektionsanteckningar, läxor,  uppgifter, länkar, resultat mm i Kurslogg, Elevlogg, Chatt osv. Elever skickar in inlämningsuppgifter via Katwebben där de går genom Urkund. Jag tycker idén med Katwebben är god, det är bra att kunna ge och få information på en sida som är skapad för lärare och elev och det är bra att kunna ge elever material samt ta emot inlämningar i Katwebben. Skönt att slippa hanterauppgifter skrivna på papper (som så lätt tappas bort...). Ett problem och en nackdel är att eleverna väldigt sällan går in på Katwebben för att kolla om där finns något nytt. Då måste jag som lärare skicka ett mejl till dem och kanske även ett sms för att säga att det finns ny information på Katwebben. Snabba meddelanden, snabb information och att nå dem i realtid är inte möjligt på Katwebben. De är aldrig där! Nej, jag har, vilket jag berättat om i tidigare inlägg, skapat en frökenFacebook med kurs/klassgrupper och i dessa når jag många elever direkt. Mycket bra.

Jag tror, att om en Lärplattform ska fungera fullt ut, så måste den vara lockande för eleverna att besöka. Att använda vår Katwebb som diskussionsforum tror jag inte på, då måste jag "tvinga" dem ut på Katwebben. Nej, för oss har FB varit ett bättre alternativ för diskussion och jag lägger även ut läxor, information och frågeställningar där. Det finns kolleger som hävdar att vi ska kämpa för att få elevern att använda Katwebben och därför inte "ge efter" och använda FB. Jag förstår deras resonemang, men med mina elever fungerar inte vår lärplattform som det var tänkt.

Inslaget med lärarinnan som beskriver hur hon arbetar med Moodle är intressant. Hon berättar att hon lägger ut kurser och kursinnehåll med läxor, uppgifter och inlämningar månader i förväg, vilket innebär att föräldrar och elever har god koll och kontroll på studierna. Fantastiskt. Ofta funderar jag på hur det skulle vara att ha en hel termins kursinnehåll planerad redan vid terminsstart. Skönt? Jodå, men på en svensk skola omöjligt. Jag vet inte hur många gånger jag fått ändra om i planeringen, tänka om och göra annorlunda för att det kommit någon annan "skolaktivitet" emellan. Det är föreningsaktiviteter, nobel-dagen, brandsäkerhetsutbildning, teaterbesök, studentmösseutprovning, höstbalsinfo, våldsföreläsning, öppet hus-planering, mässbesök...  Jag skulle gärna testa Moodle, eller annan lärplattform, för vissa moment.

Det vore intressant att veta vad era skolor har för lärplattformer, hur och till vad ni använder dem, hur de fungerar och om elevernas inställning och användning av dem. Så, berätta!

måndag 15 november 2010

Blogga med elever - Blogger eller Wordpress?

Efter mitt förra inlägg om att låta elever blogga på FB har jag förstått att FB kanske inte är det bästa för elevbloggar. Jag har tidigare trott att Blogger var svårt att använda då man är flera personer som skriver och att Wordpress är vad man "ska" blogga i. Efter att ha läst IKT-skafferiets funderingar kring just detta och inser jag att Blogger nog skulle fungera. Får undersöka saken mer noggrannt i morgon. Åh, vad jag önskar vi hade någon personal på skolan som hade kunskap och erfarenhet av detta!
Ge gärna era synpunkter, fördelar/nackdelar med Blogger och Wordpress.

lördag 13 november 2010

Facebook i undervisningen

Har funderat vidare kring Facebook i undervisningen. Det verkar som att de flesta lärare som använder Facebook gör det i framförallt informativa syften. Man lägger ut läxor och ppminner om prov, länkar till artiklar och filmer mm som har anknytning till vad klassen/gruppen för tillfället arbetar med. Man har gjort grupper för sina olika klasser/grupper där endast eleverna/kursdeltagarna får vara med. Precis som Åsa så kanonbra beskriver på Ugglebloggen . På dela finns en grupp för lärare som använder Facebook i undervisningen. Än så länge har gruppen mest diskuterat kring hur man lägger upp grupper, elever som inte vill vara på Facebook.
Jag har också googlat på Facebook i undervisningen och får då fram länkar till danska sidor. Dessa handlar även de framförallt om hur man gör grupper osv. Vad jag söker är exempel på vad man använt Facebook-grupperna till och hur magjort. Exempel på hur elever kan använda F-grupperna till att publicera, kommunicera sinsemmelan, diskutera, kommentera, samarbeta etc. Jag har tänkt att låta eleverna i min EC1 använda Facebook till att skriva boklogg på. De har frågor att utgå ifrån då de skriver sina inlägg, ett sista datum då de måsta ha postat sitt inlägg, därefter läser de några kamraters inlägg och vi utgår ifrån detta i en grupp/klassdiskussion. Till första tillfället har jag tänkt att alla skriver ett inlägg, mest för att alla ska förstå hur man gör, men till efterföjande tillfällen kanske jag delar upp klassen så att hälften skriver inlägg och andra hälfen kommenterar och sammanfattar till diskussion. Det här blir istället för att skriva traditionell boklogg i sin skrivbok. Ett sätt som på ett helt annat sätt möjliggör ett utbyte av elevernas tankar och funderingar är när de skriver i varsin skrivbok.
Vad tror ni?

torsdag 11 november 2010

Kursreflektion - Twitter

Så har jag då kommit till kursmomentet Sociala nätverk och Twitter. För mig tog det tid att få ordning på mitt konto, att koppla mobilen till Twitter och jag ägnade en lång stund till att försöka lista ut hur och om det är möjligt att få den lilla Twitter-fågeln i gadgeten. Skulle vilja snygga till bloggen, men ikväll räcker min digitala kompetens tyvärr inte ända dit.

Att tycka något om Twitter är för tidigt. Jag har aldrig använt det tidigare, jag vet ingen som använder och har därmed noll erfarenhet. Får höra med nära och kära och givetvis adda er, kursbloggare! Det skulle också vara intressant att höra från er, vad ni tycker om Twitter, om ni använder det i er undervisning på något sätt - för det är ju det som jag funderar på nu; hur sjutton kan jag använda det med mina elever!?

Det sociala nätverk jag har erfarenhet är Facebook, och det använder jag tillsammans med mina elever. Jag har skapat grupper för mina elever, en grupp per klass, och där informera jag om läxor, övningar, tv-program och artiklar som relaterar till skolan mm. Vi diskuterar, chattar och jag nästa vecka ska en klass skriva om en bok de läser i svenskan, ungefär som en blogg. Vill man veta hur man skapar grupper för elever kan ni se det i filmen på Åsas Uggleblogg






Jag ser framförallt fördelar med att använda Facebook med eleverna. Många av mina kolleger tycker däremot att vi som lärare ska använda den lärplattform som skolan har och kommunicera med eleverna via den. Problemet är att eleverna sällan loggar in på skolwebben och i de fall man snabbt vill kommunicera med dem, ge tips om något, informera, diskutera etc, så når man dem inte. På Facebook finns de flesta elever dagligen. Sen måsta man komma ihåg att det finns elever som inte vill använda Facebook, och frågan är hur man gör då? Man kan ju inte utestänga dem från att delta i diskussioner, få information mm. Har ni några erfarenheter av detta?




tisdag 9 november 2010

Wordpress och Webbhotell

De senaste dagarna har jag jobbat, jobbat och jobbat. Suttit uppe fram till midnatt och rättat prov, skrivit matriser, bedömt och kommenterat uppsatser. Planerat för veckorna fram till jul... Och då dök ett "problem", en fråga, upp!

Jag, och många andra som läser Kursen, planerar att blogga med mina elever. Jag har förstått att det är Wordpress som är det alternativ som gäller. Ok, för att kunna komma i gång måsta jag installera Wordpress och då undrar jag, vad är ett Webbhotell? Måsta jag skaffa mig ett sådant? Var? Hur gör jag? Ni som redan bloggar i undervisningen, har ni några tips och goda råd?

Är frustrerad. Vill. Komma. Igång. Nu.

fredag 5 november 2010

Kursreflektion - Bokmärkestjänster

Så har jag upptäckt ännu ett socialt nätverk - Delicious! Har startat ett eget konto och börjat laborera en del. Hos Stefan hittade jag ett spännande bokmärke till Teacher on Demand, som jag lagt till bland mina bokmärken. Jag länkar inte dit, ni får kika hos Stefan eller mig på Delicious istället!

Hur skulle jag kunna använda Delicious? För egen del är det ett utmärkt sätt att spara intressanta sidor och länkar. Fördelar med att ha dem på webben istället för på datorn. Jag skulle gärna bilda network med andra gymnasielärare och dela (share) med dem. Upplever många gånger att vi ruvar på mycket användbart som finns ute på webben, och Delicious erbjuder ypperliga möjligheter att dela bokmärken. Har inte kommit igång med att prenumerera på tags, men planerar att göra det. Kan inte riktigt se något användningsområde där elever är delaktiga. Kanske någon annan gör det?

Nackdelar. Ja, just nu är jag en förvirrad elev. Jag finns på facebook, delicious, Flickr, har Google-konto, Yahoo-konto, har privat Facebook och frknJohansson-Facebook, bloggar på Blogger och håller på att lära mig Wordpress, skriver i Words för det mesta men numera även i Google docs, Reader hjälper mig att följa alla de intressanta bloggar jag trillar över alltsedan jag började studera den här kursen. Att finnas på alltför många ställen är krävande och kan verka förvirrande. Jag får, när jag lärt mig mer, bestämma mig för vad som passar mig och mina behov, vad jag vill utforska och lära mig mer om. Någon med liknande upplevelse?

Men, men. Jag är inte en person som är rädd för kaos. Ni skulle se mitt skrivbord!!!
(får ordna några bilder till Flickr)

torsdag 4 november 2010

Kursreflektion - Wikis

Det är inte ovanligt att elever som lämnar in ett arbete anger Wikipedia som källa. För att få eleverna att förstå att Wikipedia inte är någon tillförlitlig källa är det en god idé att låta eleverna skriva egna artiklar i Wikipedia. Ganska snart kommer de att upptäcka att deras artikel ändras, redigeras, saboteras etc och att deras ursprungsartikel - som självfallet grundades på tillförlitliga källor - inte längre är tillförlitlig. Kanske kan de efter en tid inte ens stå för den artikel de en gång skapat. Efter att ha arbetat med Wikipedia på detta sätt kommer eleverna i framtiden inte lämna in arbeten där de använt Wikipedia som källa.

Men - Wikipedia är en stor källa till inspiration och det är en positiv erfarenhet för eleverna att se sina artiklar publiceras, att kunna följa sina alster, se hur många som läser, redigerar i dem osv. De tycker att det är oerhört spännande att följa sina artiklar och se hur de utvecklas med tiden.

Till denna kurs gjorde jag en liten ändring av ett ämne jag har personlig erfarenhet av, Multipel Skleros. Ni finner min minimala ändring här.

Jag hade tänkt redigera eller lägga till något på någon artikel om nattskräck. Min yngste lider av detta fenomen och sista tiden har varit tuff med attacker som varar någon timme per natt. Dessutom, troligtvis då han går upp i ytsömn, vaknar han till och får raseriutbrott som är omöjliga att bryta. Vi har varit på BVC idag och fått tid hos barnläkare för att diskutera hans problem. Jag har inte sovit mer än fem-sex timmar per natt de senaste nio månaderna, och det börjar bli ohållbart.

Så, God Natt!

tisdag 2 november 2010

Katedralskolan - min arbetsplats

Låt mig presentera....







Tjusig reklam för Katedralskolan i Skara där jag undervisar på EC-programmet. Bra Youtube-träning för mig!

måndag 1 november 2010

Föreläsning med Fredrik Svensson

Det är höstlov för eleverna och K-dagar för oss lärare. K som i Kompetensutveckling.

Idag, måndag, bjöds vi på en intressant, inspirerande och inte minst underhållande föreläsning av Fredrik Svensson från TÄNK OM. Föreläsningen handlade framförallt om den stora förändring Internet inneburit för skola, lärare och elever och hur våra kunskaper och vårt lärande alltmer inhämtas från nätet. Jag har själv graderat min digitala kompetens till 2 på en skala 1-10 och kände länge att datorer och internet var bortom horisonten för vad jag - som är född på 70-talet och därmed tillhör en av de "förlorade generationerna" - kunde ta till mig. När jag i höstas kom tillbaka till jobbet efter flera års föräldraledighet insåg jag att det inte längre  gick att blunda för den del av verkligheten som är internet. Jag dök istället in i cybervärlden (snappade upp detta uttryck under 90-talets litteraturstudier) för att upptäcka vad som fanns där. Oj, vad jag har missat! Jag gillar! Jag gillar och jag tror jag grejar det! Revolutionerande inventioner har bemästrats tidigare, se bara på följande filmklipp som Fredrik Svensson visade tidigare idag:




Under eftermiddagen hade vi gruppdiskussioner. Tyvärr, kan jag tycka, bestod min grupp av enkom idésprutor och visst diskuterades det flitigt, men vi hade behövt någon som styrt upp, samat ihop och sammanfattat...

Vill ni ha mer av Fredrik Svensson hittar ni  hans blogg här! Och vill ni ha ett samkprov på Fredrik då han föreläser finner ni det här:




Synd jag inte hade jag min kamera med mig, eller ännu hellre, en mobiltelefon med inbyggd kamera. Då hade jag fotato och filmat och lagt upp här.

lördag 30 oktober 2010

Stiltje

Idag har jag mest klickat runt på kurssidan, bekantat mig med Flickr och testat lite, kollat in andra kursdeltagare och deras bloggar. Blir mycket imponerad av många av era bloggar - vilken kunskap och vilka erfarenheter ni har! Jag läser och lär - vilken kunskapsbank ni är! Och vilken enorm källa till inspiration!

Då jag saknar webkamera och head set på min arbetsdator kommer jag inte vidare med uppgifterna till kursen. Morgondagen ägnas därför åt att fortsätta med att utforska Google Docs och reda i de problem jag stötta på där. Och självfallet med att klicka vidare bland era bloggar!

East wind


East wind
Originally uploaded by cwasteson

En stämningsfull bild tagen av Chatlotta Wasteson. Bilden är tagen tidig vår, men fungera lika bra en råkall höstdag!

frknJohansson på Flickr

Flickr är helt nytt för mig. Min privata dator la av för några månader sedan och jag har inte haft tid att föra över särskilt många bilder till min jobbdator, som jag använder i den här kursen. Just idag existerar endast ett foto på Flickr taget av mig, och det är min dotter som poserar på sin treårsdag.

Här kan man se mitt foto!

fredag 29 oktober 2010

Flickr

This is a test post from flickr, a fancy photo sharing thing.

Kursreflektion #3 - Google Docs

Nu har jag då kommit igång med Google Docs. Inte särskilt svårt, MEN - när jag importerade ett dokument från Word blev det helknasigt i Google Docs. Såg inte alls ut som i Word och gick därför inte att använda. Gjorde jag något fel? Jag importerade en tabell gjord i Word och importerad till Google Docs var där ett par extra kolumner som knasade till hela dokumentet. Hmm...

Annars tycker jag det verkar bra att kunna arbeta i samma dokument. En kollega och jag har just haft en gemensam uppsatsskrivning i våra klasser. Till bedömningen skriver vi matriser. Till nu har det alltid varit så att en av oss skrivit en matris, mejlat denna vidare till kollegor och sedan gjort eventuella ändringar. Med Google Docs kan samtliga kollegor få och ändra direkt i ett och samma dokument. Smidigt! Om det bara funkar att importera från Word, vill säga...

Ytterligare användningsområden är dåelever skriver uppsatser, arbeten etc. I stället för att med rödpenna skriva på utskrift kan jag ge feedback direkt i dokumentet, skicka tillbaks till eleven som enkelt kan bearbeta, skicka tillbaks osv. Vad skönt att slippa alla dessa first drafts och "kladdar" som så lätt tappas bort...

En nackdel som jag kan se (och som drabbade min arbetsplats i tisdags) är när nätet av någon anledning ligger nere. Vore intressant att diskutera för- och nackdelar samt möjliga användningsområden med någon som använt Google Docs under en tid. Någon?

Kursreflektion #2 - RSS

Efter en vecka med magsjuka och feber är vi (hoppas jag) åter på banan och får fira (halloween)helg friska och krya!

Det här med RSS... Kände inte till den här funktionen innan detta kursmoment. Nu har jag testat och har skapat min egen RSS-läsare där jag enkelt kan följa ett par bloggar, nyhetstidningar, Skolverket och annat skolnyttigt.

Jag tycker RSS är ett bra verktyg för att hålla mig uppdaterad. Det sparar många klick och en hel del kollande i onödan. Just nu ser jag ingen anledning att byta eller ens testa andra RSS-läsare. Jag har ju samlat på mig en del på Google och det känns enkelt att ha allt samlat på ett ställe.

I jobbet kan jag tänka mig att använda RSS-läsare om eleverna bloggar. Har man 25-30 elever som skriver på varsin blogg underlättar en RSS-läsare enormt då jag som lärare ska gå in på elevernas bloggar.

Tummen upp för RSS!!

fredag 22 oktober 2010

Kursreflektion #1

Den första bloggen jag följde var Köpstoppsbloggen som har varit, och fortfarande är, en stor källa till inspiration för mig och många andra. Jag har av och till också följt ett par "livsstilsbloggar" som skrivs av och för småbarnsmammor. Någon träningsblogg har jag också följt, samt en blogg skriven av en person sjuk i cancer. Då och då kikar jag in på "mest lästa" bloggar, endast för att veta hur de ser ut, vad de skriver om och för att kanske förstå varför de läses av så många. Sen jag började den här kursen har ett par bloggar tillkommit bland mina favoriter. Numera läser och lär jag av Kristina AlexandersonLisa Greczanic och IT-mamman.
.
Jag läser olika bloggar av olika anledningar. Livsstilbloggarna läser jag ungefär som jag läser veckotidningar i väntrummet. De roar, underhåller och tipsar om ditt och datt. Träningsbloggar läser jag eftersom jag är intresserad av träning och och dessa bloggar väcker inspiration och motivation, ger råd och tips. De tre nykomlingarna bland bloggar jag läser, läser jag för att de lär och inspirerar mig så oerhört mycket occh ger mig stor lust att fortsätta lära om IT, IKT och skola/undervisning.

Jag planerar att använda bloggar i mina klasser. Den 2/12 far några kollegor och jag till Trollhättan för att inspireras av Lisa Greczanic. Hoppas få många idéer! Tyvärr har de datorer som åk 1 skulle ha fått vid skolstart blivit försenade. Vad vi nu vet kommer de inte att få några datorer före årsskiftet. Det positiva med detta är att det ger mig mer tid att lära mig och att planera och fundera på framtida projekt!

måndag 18 oktober 2010

världsmästare i sms

Läser i söndagens pappersupplaga av DN att amerikanska flickor i åldrarna 13 till 17 år skickar och tar emot 4050 sms i månaden. Det gör dem till världsmästare i sms. Siffran för pojkarna i samma åldrar är "bara" 2539 sms. Jag har ingen jättekoll på hur många sms jag skickar per månad, men jag uppskattar att det blir 3 till 4 sms per vecka, alltså 12 till 16 per månad. Hur många sms skickar ni om dagen, i veckan, per månad?

fredag 15 oktober 2010

Varför blogg?

Att skriva blogg ingår som kursmoment i LC100N Digital kompetens och lärande - IKT och pedagogik för det 21:a århundradet, en nätbaserad kurs som ges av KTH. Tanken är att jag som kursdeltagare ska använda bloggen för att reflektera kring kursens innehåll och hur jag kan använda mig av IKT - som exempelvis bloggskrivande - i min undervisning. Genom att skriva en egen  blogg lär jag mig hantverket och detta är nödvändigt för att senare kunna använda blogg i undervisningen.

Den 2/12 åker jag till Trollhättan för att deltaga i kursen Bloggen möter undervisningen med Liza Greczanik. Jag har också köpt och (delvis) läst  boken av Liza Greczanik och ser mycket fram emot hennes föreläsning och som jag hoppas kommer inspirera och ge en massa råd och tips på hur man kan använda bloggen i klassrummet.

Det är förkylningstider. Barnen är snuviga och har haft feber hela veckan. Nu leker vi doktor!

torsdag 14 oktober 2010

just do IT

Jag har funderat på att starta en blogg ganska länge. Jag har massor jag skulle kunna blogga om. Mitt intresse för matlagning, min passion för Pilates, mitt arbete som gymnasielärare, böcker jag läser, hur det är att leva med MS...
Men det har inte blivit av. Vid första inlägget tar det stopp. Jag blir blockerad, får skrivkramp, recenserar och kritiserar mig själv stenhårt - ja, så stenhårt att det inte bidde nåt.

Den här kursen hjälper mig att göra det. Släppa kraven på perfektion och mana mig själv - just do IT!